Alkoholio suvartojimas ir kryžius tautai

1985 metais Sovietų Sąjungoje buvo priimti antialkoholiniai nutarimai, kurie skelbė, kad girtuokliavimas ir alkoholizmas grėsmingai išaugo. Nubraižykime grafiką, kuriame pavaizduotas alkoholio suvartojimas vienam žmogui Rusijoje ir Sovietų Sąjungoje nuo 1900 iki 2000 metų. Abscisių ašyje žymime metus, o ordinačių ašyje atidėsime, kiek litrų gryno alkoholio teko vienam žmogui per metus. Tai objektyvus girtuokliavimo rodiklis. Rusija tradiciškai buvo tarp mažiausiai geriančių šalių. Mažiau už mus Europoje gėrė tik norvegai. Tris amžius (XVII, XVIII ir XIX) Rusija buvo priešpaskutinėje vietoje pagal alkoholio suvartojimą. Tačiau XX a. pradžioje alkoholio suvartojimas staiga išaugo. Buvo mažiau nei 3 litrai absoliutaus alkoholio per metus, o 1914 metais išaugo iki carinėje Rusijoje dar nematyto lygio – 4,7 litro (t.y. tiek litrų šimtaprocentinio alkoholio teko vienam šalies gyventojui per metus – red. pastaba). 1914 metais Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse Rusijoje buvo įvestas sausas įstatymas. Gamyba ir alkoholio vartojimas Rusijoje sumažėjo beveik iki nulio: 0,2 litro per metus. Sausasis įstatymas išsilaikė 11 metų. Jį panaikino 1925 metais gruodžio 5 dieną. Įsakymą pasirašė Rykovas. Degtinę liaudis iki Didžiojo Tevynės karo vadino rykovka.
Po sausojo įstatymo panaikinimo girtavimas augo ir 1940 metais pasiekė 1,9 litro šimtaprocentinio alkoholio vienam gyventojui per metus. Karo metais girtavimas staigiai nukrito (duomenų neradome). Prieškarinis lygis buvo pasiektas tik 1952 metais. Po Stalino mirties Sovietų Sąjunga ėmė kristi į baisią alkoholinę bedugnę. 1980 metais alkoholio suvartojimas išaugo iki 11 litrų per metus, aplenkė 20 labiausiai geriančių šalių ir viršijo pasaulinį gamybos vidurkį beveik 3 kartus. Pasaulinis vidurkis – 4 litrai.
1985 metais buvo priimti antialkoholiniai nutarimai. Šalyje prasidėjo stichiškas blaivėjimo procesas. Uždarinėjo parduotuves, mažino pardavimą. Alkoholio pardavimas šalyje per 2,5 metų sumažėjo 2,5 karto. Tačiau 1988 metais į valdžią atėjo jėgos, priešiškos blaivėjimo politikai, ir vėl ėmė girdyti Sovietų Sąjungos tautas. Alkoholio suvartojimas vėl ėmė didėti kasmet. 2000 metais šalyje buvo pagaminta ir išgerta negirdėtas alkoholio kiekis – 18,5 litro absoliutaus alkoholio kiekvienam gyventojui. Tai alkoholinis kolapsas, tautos naikinimas.
Pasaulinės Sveikatos organizacijos duomenimis, 8 litrai yra riba, nuo kurios prasideda negrįžtamas tautos nykimo procesas. Ši riba viršyta daugiau nei 2 kartus.
Panašiai kaip nubraižyto grafiko kreivė šalyje didėjo ar mažėjo visos su alkoholio vartojimu susijusios problemos. Augo girtuoklių ir alkoholikų skaičius, kuris nuo 1940 iki 1980 metų išaugo 14 kartų. Augo girtų nusikaltėlių skaičius. Dabar daugiau kaip milijonas tėvynainių sėdi už grotų. Krito gimimų skaičius ir augo mirtingumas.
1985 metais, po antialkoholinių nutarimų, šalyje pakilo gimimų kreivė ir tarsi iš nieko staigiai ėmė mažėti mirtingumas. Šios kreivės iki 1987 metų viena kilo aukštyn, o kita leidosi žemyn. 1988 metais gimstamumo augimas sustojo, sustojo ir mirtingumo mažėjimas, o nuo 1989 metų mirtingumo kreivė ėmė kilti į viršų, o gimstamumo – leistis žemyn. 1991 metais gimstamumo ir mirtingumo kreivės susilygino, persikirto ir, judėdamos tolyn, nupiešė kryžių. Tautai buvo „pastatytas“ depopuliacinis kryžius.
Dabar skirtumas tarp gimstamumo ir mirtingumo yra milijonas žmonių per metus. Tai visos Rusijos mastu, o rusų pereitais metais sumažėjo 1 400 000. Todėl, kad tie 400 000 gimė labiausiai ekonomiškai atsilikusiuose Rusijos regionuose: Čečėnijoje, Ingušijoje ir Dagestane. Ten atgimė blaivios musulmoniškos tradicijos ir ėmė gimti sveiki vaikai: po 5, 6 po 8 vaikus šeimoje. Dabar ir Baškirijoje didėja gyventojų skaičius. O visos rusiškos sritys miršta katastrofiškai.
Šią padėtį sociologai pavadino rusiškas kryžius. Tiksliau, – tai kryžius, kurį norima pastatyti rusų liaudžiai.
Krito visi mūsų ekonominiai rodikliai. Turbūt prisimenate – 1985 metais buvo sakoma: uždrausite alkoholį, žlugs ekonomika. Bet, kaip rodo statistika, ekonominiu požiūriu patys geriausi metai Sovietų Sąjungoje buvo 1988-1989. Nepaisant Černobilio katastrofos, metinis pramonės augimas buvo 6%. O labiausiai ekonomika ėmė griūti valdant B. Jelcinui, kai visa šalis buvo užlieta alkoholiu. Natūralu: girti žmonės gali tik pridirbti, bet ne sukurti.

Ždanov Vladimir Georgijevič